alles over zeilwagenrijden

B409 Brecht Gravensteyn Strandzeilen - char a voile - Land yacht sailing - Land yachting

Z.C. De Krab - De krab - lazef - rsyc - ffcv - airtrack - seagull

Wat is strandzeilen/zeilwagenrijden?

Voor mij is dat het met respect omgaan met de natuur. De stilte en de mooiheid van het strand en de zee is zeer rustgevend. Niet alleen voor de rust moet je strandzeilen maar ook om 10cm boven de grond hangen en meer dan 90km/h gaan zonder lawaai alleen de het suizen van de wind in je oren dat, dat is echt een kick!!

 

Zoals op wikipidia staat: "Een zeilwagen is een voertuig op wielen, enkel aangedreven door de wind in een zeil en bestuurd door een piloot. Het zeilwagenrijden, ook strandzeilen genoemd,...". Dat is theoretisch een juist uitleg maar dit is redelijk algemeen. Op deze website kun je vinden wat een zeilwagen is en hoe het werkt.

‘klassen in het zeilwagenrijden’ - ‘verloop wedstrijd’- 'links'

Informatie over:

 

Wil je weten hoe een zeilwagen in elkaar zit? Dan ben je bij dat deeltje het best. Elke klasse wordt er uitgelegd, we beginnen met de grootste en gaan zo tot de kleinste klassen van de zeilwagen. Je komt er alles te weten, hoe ziet het eruit, wat zijn de “specificaties” en nog veel meer.

 

Meer lezen?

Verloop wedstrijd

Je kunt een wedstrijd vergelijken met een formule 1 race, zij moeten een aantal ronden rijden op een pebaald parcours. In het zeilwagenrijden moeten ze dit ook doen maar i.p.v. aantal ronden zijn het aantal minuten dat ze op een parcours rijden. Na een bepaalde tijd zal de eerste wagen gefinisht worden. Aan de kant staan personen die bijhouden wie er allemaal is gepasseerd, zo kunnen we duidelijk zien wie welke plaats heeft in de wedstrijd.

Normaal worden er ook meer dan 1 wedstrijden gereden op dezelfde dag, zo word elke wedstrijd een manche genoemd. Elke manche krijgen de deelnemers punten afhankelijk waar ze gefinisht zijn, de eerste krijgt 0punten, de 2de 2punten , 3de 3punten enz. wie op het einde van de dag de minste punten heeft is gewonnen.

Een wedstrijd kan niet worden georganiseerd zonder een koersdirecteur, jury, piontage (persoon die aan de kant staat om de wagens bij te houden) en de veiligheid of ook wel depannage genoemd. De depannage is er regelmatig nodig omdat de zeilwagen hoge krachten onder gaan en soms breekt er wel iets.

 

Geen antwoordt op je vraag gekregen? Mischien vind je hier wel een antwoord...

 

Antwoorden...

Brecht Gravensteyn

B409

www.b409.be